Martine

‘ One day you leave this world behind so live your life you will remember ‘ 

Mijn naam is Martine Venis, kinderfysiotherapeut, handtherapeut en kunstenaar.

Sinds 2015 ben ik dit bedrijf gestart,  Martines Fine Art. Ik verkoop zelfgemaakte tekeningen en schilderijen. Daarnaast geef ik diverse soorten workshops, wekelijkse lessen ‘schilderen met kleurpotlood’  en overige workshops (bedrijfsuitje, verrassingsworkshop, vrijgezellenuitje enz.). Ik geef zowel fysiek als online les, Nederlandstalig en Engelstalig. Geweldig vind ik het om mijn enthousiasme te kunnen delen met anderen. Een groot compliment werd me laatst gegeven.. dat ik iemand door mijn lessen echt een beetje gelukkiger had gemaakt! Dat is ook wat ik zelf gemerkt heb, door het tekenen en schilderen kom ik helemaal tot rust, vergeet ik alles om me heen, heerlijk!  De lessen die ik geef ‘schilderen met kleurpotlood’ zijn redelijk uniek in Nederland en zijn grotendeels gebaseerd op kennis vanuit Amerika. In Nederland wordt het kleurpotlood toch nog regelmatig niet voor vol aangezien als kunstenaarsmedium. Maar de wereld heeft niet stilgestaan en er is veel veranderd! Het kleurpotlood heeft zich ontwikkeld tot een boeiend medium waar mooie effecten mee te krijgen zijn.

Ik maak mijn werk liefst vanuit mijn hart, doe wat me op dat moment wordt ingegeven, waar ik het meeste zin in heb. Dat is afwisselend en verfrissend. Soms is dat realisme, soms is dat iets abstracter. Zo wisselen dieren, stadsgezichten, portretten, stillevens en wat ik allemaal nog meer bedenk elkaar af. Daarnaast wissel ik regelmatig van materiaal: olieverf, kleurpotlood, pastel, grafiet, ze hebben allemaal hun eigen uitdaging! Maar mijn absolute favoriete media zijn toch wel olieverf en kleurpotlood. Ik laat me in het dagelijks leven niet graag in een hokje stoppen en zo is het ook met mijn kunstwerken!

Als kind was ik al helemaal gek op tekenen en kleuren, de magie van het opbrengen van kleur op een wit velletje. Die fascinatie, dat gevoel, je begrijpt dat of helemaal niet… Maar ik kon uren doorbrengen met het inkleuren van kleurplaten, het maken van tekeningen of gewoon maar krabbelen met een potlood of balpen. Als kind was ik al totaal gefascineerd door airbrushschilderijen en kon eindeloos in de bibliotheek neuzen in alle boeken hierover.

In die tijd heb ik nooit overwogen om verder te gaan op het gebied van de kunst, ik ging studeren, ben getrouwd, ben in de fysiotherapie gaan werken, heb mijn kinderen gekregen en mijn kleurpotloodjes lagen al die jaren op zolder. Maar eind 2013 kreeg ik een doek, penseel en acrylverf in handen en met het eerste vlindertje dat ik op het doek zette voelde ik dat er iets wakker werd geschud na al die jaren, wat was het heerlijk om weer eens op deze manier creatief bezig te zijn! Ik volgde een korte schildercursus, een tekencursus en heb inmiddels een opleiding tot fijnschilder (olieverf) afgerond. Daarnaast heb ik lessen gehad bij Hans Bulder, met name om dierenvacht te leren schilderen. Een workshop wildlife airbrushen bij Marissa Oosterlee heeft me geïntroduceerd in de magische wereld van de airbrush, datgene waar ik vroeger zo vol verwondering naar kon kijken. En ook dat gaat zeker nog een uitgebreid vervolg krijgen!  Mijn zoektocht op het internet naar informatie over het schilderen bracht me ook op gekleurde tekeningen waarvan ik dacht dat ze onmogelijk met kleurpotlood gemaakt konden zijn. Ik ging op zoek naar de technieken daarachter, zocht informatie, studeerde (en studeer nog steeds) elke dag op de mogelijkheden. Met elke tekening en elk schilderij dat ik vervolgens maak kom ik een stapje verder in mijn mogelijkheden. Voorlopig ben ik zeker nog niet uitgeleerd en heb ik nog allerlei nieuwe ideeën in mijn hoofd.

De zeer toepasselijke tekst ‘ One day you leave this world behind so live your life you will remember’  van Avicii  bracht me op het idee om niet te dromen van een leven als kunstenaar maar gewoon proberen die droom waar te maken. En zo besloot ik op 1 juni 2015 mijn tweede bedrijf , naast de kinderfysiotherapiepraktijk, in Apeldoorn op te zetten.

Voor al mijn tekeningen en schilderijen gebruik ik materialen van kunstenaarskwaliteit. Zo is bijvoorbeeld een goede kleurechtheid gewaarborgd, ook als een tekening wat langer in het licht hangt.

Dus kijk lekker rond op de site, als u iets wilt weten, schroom niet om contact op te nemen. Het makkelijkst is dit via het contactformulier maar ik ben ook bereikbaar via 06-48416646.

Heeft u interesse in een workshop, kleinschalig personeelsuitje of cursus, laat maar weten! Ik vertel u graag wat de mogelijkheden zijn. De lessen geef ik in principe in Apeldoorn maar ook een workshop op locatie behoort tot de mogelijkheden. Wil u echt goed op de hoogte blijven, volg dan de pagina van Martines Fine Art op Facebook.

‘so,  let’s color the world!’

Contests: 

 • Finaliste bij tekening van het jaar in 2016 én 2017
 • 2e plaats bij de internationale ‘Catit’ art contest 2018

Exposities:

 • ADAF, Amsterdam 13,14,15 oktober 2017
 • Nationale Kunstdagen, Nieuwegein 11.12 november 2017
 • Montmartre Oosterhesselen, 24-25 juli 2018
 • Kunstmarkt Wijk bij Duurstede, 7 oktober 2018
 • Open Apeldoornse Atelierroute 18-19 mei 2019
 • Montmartre Oosterhesselen, 16-17 juli 2019
 • Gastexposant bij de Kunst- en Cultuurroute Nieuw Amsterdam/ Veenoord 6 oktober 2019
 • Solo-expositie in Coevorden in Galerie Kunst op Vijf 26-10-2019 tot 6-12-2019
 • Montmartre Oosterhesselen 13-14 juli 2021
 • expositie in gebouw Irene bij de Grote Kerk in Apeldoorn 5 jan 2022- 23 feb 2022
 • expositie in Apeldoorn tijdens de landelijke atelierdagen op 26 juni 2022
 • expositie in Apeldoorn in de Julianakerk mei-juli 2023

Publicaties:

 • winter 2016-2017 publicatie in tijdschrift PHC bulletin met tekening ‘Nancy’.
 • januari 2018 publicatie in tijdschrift ‘Color’, met ‘Ode to Olivia’
 • augustus 2018 publicatie van tutorial ‘glass’ in tijdschrift ‘Colored Pencil Magazine’.
 • september 2018 publicatie in tijdschrift ‘Color’ met tekening ‘Stripe’.
 • december 2019 publicatie van tutorial ‘leopard’ in het tijdschrift Colored Pencil Magazine
 • juli 2020 publicatie in het tijdschrift Colored Pencil Magazine met de tekening ‘Wrinkly old lady’.
 • januari 2021 publicatie in het tijdschrift Colored Pencil Magazine met een tutorial ‘lovebirds’.
 • oktober 2021 publicatie in het tijdschrift Colored Pencil Magazine met de tekening ‘Elephant’
 • oktober 2021 publicatie in het tijdschrift Color met de tekening ‘Autumn Leaves’

Eén gedachte op “Martine

 1. Lusa van den Bos

  mijn complimenten dat mijn collega Mariette augustijn zo mooi gaat tekenen, zo mooi dat het me intereseert om eens mee te mogen doen ? gr Lusa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.